keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (II, III, IV, V, E)

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 02.02.17 23:44

Το τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και είναι ενταγμένο στη Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών & Τεχνών του Πανεπ. Έτος Ίδρυσης 1998. Κωδ. Μηχανογραφικού: 409 

Στο τμήμα υπάρχει πρόσβαση από τα Επιστημονικά Πεδία Ι, II, III, IV και V. 

Για την εισαγωγή στο τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα "Αρμονία" και "Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων". Ο συντελεστής του μαθήματος είναι 2 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 200), ο βαθμός μαθήματος είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο ειδικών μαθημάτων. 

Οι ενδιαφερόμενοι για το τμήμα αυτό, οφείλουν βάσει του καλλιτεχνικού χαρακτήρα που διέπει τη φύση των οικείων Σπουδών, να διαθέτουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικών δεξιοτήτων στις ακόλουθες ανά Κατεύθυνση Ειδικεύσεις:

 • 1) Ευρωπαϊκής (κλασικής) Μουσικής: Μονωδία, Πιάνο, Ακορντεόν, Κιθάρα, Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο, Όμποε, Φλάουτο, Κλαρινέτο, Φαγκότο, Σαξόφωνο, Κόρνο, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Τούμπα, Κρουστά, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές. 
 • 2) Βυζαντινής Μουσικής: Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές. 
 • 3) Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής: Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική, Ποιητική (Τέχνη της Σύνθεσης - Μελοποιία - Ποίηση στην Παραδοσιακή Μουσική), Δημοτικό Τραγούδι - Φωνητική Εκτέλεση, Έγχορδα (Λύρα / Βιολί), Αυλός (Κλαρινέτο / Καβάλι / Νέι / Φλογέρα / Ζουρνάς / Άσκαυλός), Νυκτά (Κανονάκι / Ούτι / Λαούτο / Ταμπουρά / Τρίχορδο Μπουζούκι), Χάλκινα Πνευστά (Τρομπόνι / Κορνέτα / Τρομπέτα), Κρουστά, Σαντούρι, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές. 
 • 4) Σύγχρονης μουσικής: Σύνθεση, Ακορντεόν.


Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Οι σπουδές στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποσκοπούν στον συνδυασμό της άρτιας επιστημονικής γνώσης των ιστορικών, θεωρητικών και παιδαγωγικών θεμάτων της μουσικής σε συνδυασμό με την σπουδή και καλλιέργεια στα διάφορα όργανα. Βασικοί στόχοι του Τμήματος είναι:

 • Να προάγει την επιστήμη και τέχνη της μουσικής και την καλλιέργεια και ανάπτυξη των τεχνικών και ερμηνευτικών δυνατοτήτων της οργανικής και φωνητικής Δυτικής μουσικής, καθώς και της Βυζαντινής και Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, σε συνδυασμό με την θεωρητική μελέτη και έρευνα στους αντίστοιχους τομείς.
 • Να καταρτίζει ολοκληρωμένους μουσικούς και καλλιτέχνες.
 • Να προωθεί τη δημιουργία μουσικών συνόλων όπως ορχήστρες, χορωδίες, φωνητικά σύνολα που θα εκπροσωπούν την ελληνική μουσική στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα, σε όλο το φάσμα της Ευρωπαϊκής(κλασσικής), Σύγχρονης, Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής(Δημοτικής) μουσικής.


Οι φοιτητές οι οποίοι επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στην επιστημονική μελέτη και έρευνα της μουσικής μπορούν να παρακολουθήσουν πλειάδα προσφερομένων μαθημάτων (μουσικής παιδαγωγικής, ιστορίας μουσικής, μορφολογίας και ανάλυσης, οργανογνωσίας, μουσικής τεχνολογίας και άλλων μαθημάτων που άπτονται των γενικών μουσικών σπουδών) τα οποία αποτελούν απαραίτητα εφόδια για επαγγελματική σταδιοδρομία στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση και σε τομείς της πολιτιστικής ζωής. 

Οργάνωση Σπουδών:

 • Κατευθύνσεις: 1. Ευρωπαϊκής (κλασικής) Μουσικής. Ειδικεύσεις: α. Πιάνο, β. Φλάουτο, γ. Όμποε, δ. Βιολί, ε. Βιολοντσέλο, στ. Κοντραμπάσο, ζ. Μονωδία με έμφαση στο ρεπερτόριο Δυτικής Μουσικής, 2. Βυζαντινής Μουσικής. Ειδίκευση: Καλοφωνία, 3. Ελληνικής παραδοσιακής (δημοτικής) Μουσικής. Ειδικεύσεις: α. Ελληνική Παραδοσιακή Δημοτική Μουσική, β. Ερμηνεία και Εκτέλεση παραδοσιακών οργάνων-Λύρα, 4. Σύγχρονης μουσικής. Ειδίκευση: Σύνθεση.


Ενδεικτικά μαθήματα: Αισθητική της Μουσικής, Κοινωνιολογία της Μουσικής, Ψυχολογία της Μουσικής, Φιλοσοφία της Μουσικής, Οργάνωση και Διοίκηση Μουσικής, Αρχιτεκτονική Μουσικών Χώρων, Θέματα Ακουστικής, Αρχαία Ελληνική Μουσική, Μουσική στα Μ.Μ.Ε., το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, Μουσική Δημιουργία, Μουσική με Η/Υ, Σύγχρονη Μουσική, Μουσική Παράσταση, Μουσικοκριτική, Οργανογνωσία, Βυζαντινή Παλαιογραφία, Βυζαντινή Ψαλτική και Μουσικολογία, Ενορχήστρωση, Εθνομουσικολογία, Μουσική Προπαιδεία κ.ά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του τμήματος. 

Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα. 

Μεταπτυχιακά Προγράμματα που προσφέρει το τμήμα (*):

 • Μουσικές Τέχνες με κατευθύνσεις: 1. Ευρωπαϊκή Μουσική: Ερμηνεία και Εκτέλεση, Διεύθυνση Ορχήστρας, Σύνθεση, 2. Διδακτική της Μουσικής, 3. Θεωρία της Μουσικής και Μουσική Δημιουργία, 4. Ελληνικός Λαϊκός Μουσικός Πολιτισμός: Ερμηνεία και Εκτέλεση, Ποιητική (Σύνθεση) (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.)


(*) "Έδρα": Το τμήμα είναι η έδρα του μεταπτυχιακού προγράμματος, "Συμμετέχει": Το τμήμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, "Μ.Δ.Ε.": Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, "Δ.Δ.": Διδακτορικό Δίπλωμα. 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων:

 • Στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε φορείς πολιτισμού του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (πολιτιστικά κέντρα, λυρική σκηνή κτλ).
 • Σε Ιδιωτικούς μουσικούς φορείς (συναυλιακοί χώροι, μέγαρο μουσικής κτλ).
 • Σε εκδοτικούς οίκους, δισκογραφικές εταιρίες και στα ΜΜΕ.
 • Κριτικοί μουσικής σε εφημερίδες και περιοδικά.
 • Μουσικολόγοι.
 • Ιεροψάλτες.
 • Καθηγητές μουσικής (ΠΕ16) σε δημόσια & ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπ/σης, ωδεία, καλλιτεχνικούς οργανισμούς.
 • Ελεύθεροι επαγγελματίες.


Περιγραφή Επαγγελμάτων Κλάδου:
Μουσικός: Ασχολείται με την εκτέλεση ή και τη σύνθεση μουσικών έργων, καθώς και με τη μουσική παιδεία και τη διδασκαλία της μουσικής και των μουσικών οργάνων. Ο μουσικός ασκεί βιοποριστικά το επάγγελμά του ως εκτελεστής μουσικού οργάνου, ως συνθέτης, ως δάσκαλος μουσικής θεωρίας καθώς και ως δάσκαλος μουσικού οργάνου. 

Μουσικολόγος: Μελετά τη μουσική και τα είδη της σε σχέση με τη μορφή, τη μελωδία, την αρμονία, τους ρυθμούς, τις κλίμακες, τα μουσικά όργανα, τους συνθέτες και εκτελεστές. Πιο συγκεκριμένα, ο μουσικολόγος ασχολείται με τη μουσικολογική έρευνα, τη θεωρία και την ιστορία της μουσικής και την κριτική μουσικών θεμάτων. Οι δραστηριότητές του, εκτός από την έρευνα και κριτική, περιλαμβάνουν την επιλογή τίτλων (βιβλίων, περιοδικών, μουσικών εκτελέσεων και ηχογραφήσεων), τις παραγγελίες (βιβλιογραφικών και δισκογραφικών θεμάτων) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την παροχή πληροφοριών σε θέματα βιβλιογραφίας και δισκογραφίας, τη συγγραφή μουσικών κειμένων και μεταφράσεων, τη συμμετοχή σε σεμινάρια, διαλέξεις, συνέδρια και άλλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

Μουσικός επιμελητής (disc jockey ή dj): Φροντίζει για τη μουσική ψυχαγωγία του κοινού και την επένδυση με μουσικά θέματα σε δεξιώσεις, εκδηλώσεις και κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης. 

Ιεροψάλτης: Ψάλλει εκκλησιαστικούς ύμνους και τροπάρια των ιερών ακολουθιών στην εκκλησία και σε άλλους χώρους τέλεσης μυστηρίων. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, χρησιμοποιεί βιβλία βυζαντινής μουσικής, βιβλία εκκλησιαστικής υμνολογίας (λειτουργικά), τονοδότη, μικροφωνικές και μεγαφωνικές εγκαταστάσεις. 

Επιστημονικοί Φορείς - Επαγγελματικές Οργανώσεις:

 • Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Σαπφούς 10, 105 53 Αθήνα, τηλ. 210 3212826.
 • Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση: Δελφών 127, 542 48 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 858658.


Δικτυακός τόπος Τμήματος: Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 1040

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης