keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Μεσογειακών Σπουδών

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 02.02.17 23:45

Το τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο και είναι ενταγμένο στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου. Έτος Ίδρυσης 1999. Κωδ. Μηχανογραφικού: 181 

Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Σκοπός του Τμήματος αυτού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης για τη γλώσσα, την αρχαία και νεότερη ιστορία, τον αρχαίο πολιτισμό, τις οικονομικές και πολιτικές δομές των χωρών της Μεσογείου με έμφαση στη νότια και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η συστηματική μελέτη των θεμάτων συγκριτικής γλωσσολογίας, δομής και εξέλιξης κυρίως των γλωσσών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της οικονομικής, νεότερης ιστορικής, πολιτικής ανάπτυξης, και των αρχαίων πολιτισμών μέσω ανασκαφικών δραστηριοτήτων, θεωρητικών προσεγγίσεων, και την εφαρμογή θετικών επιστημών με αρχαιομετρικές μεθόδους, των μεσογειακών χωρών μεταξύ τους αλλά και των σχέσεών τους με την Ελλάδα. 

Οργάνωση Σπουδών:

 • Κατευθύνσεις (5ο εξάμηνο): 1. Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών 2. Αρχαιολογίας 3. Γλωσσολογίας Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 • Εργαστήρια: 1. Αρχαιομετρίας, 2. Μεσογειακής Πολιτικής, 3. Πληροφορικής, 4. Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας, 5. Γλωσσολογίας.


Ενδεικτικά Μαθήματα: Ιστορία (Αρχαία Ελληνική, Μεσαιωνικής Δύσης, Βυζαντινή) Αρχαιολογία (Κλασική, Παγκόσμια, Προϊστορική, Μέσης Ανατολής, Αιγυπτιακή, Περιβαλλοντική, Ενάλια), Ξένες Γλώσσες, Αραβική Γλώσσα, Εβραϊκή Γλώσσα, Τουρκική, Γλώσσα, Φύλο και Γλώσσα, Διεθνείς Σχέσεις, Γενική Γλωσσολογία, Πολιτική Επιστήμη, Γέννηση και Εξέλιξη της Γλώσσας, Ευρωμεσογειακές Σχέσεις, Εφαρμοσμένη Στατιστική, Αρχαιομετρία, Μουσειολογία, Συστήματα Γραφής του Μεσογειακού Χώρου, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Διπλωματική Ιστορία, Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνείς Διενέξεις και Επίλυση Συγκρούσεων, Φωνητική - Φωνολογία, Λογική και Σημασιολογία, Διαλεκτολογία, Υπολογιστική Λεξικογραφία - Ορολογία, Αυτόματη Μετάφραση, Νομισματική, Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά κ.ά. 

Οι φοιτητές του τμήματος παρακολουθούν τα Αγγλικά ως υποχρεωτική ξένη γλώσσα. Επίσης παρακολουθούν μια υποχρεωτικά και μια προαιρετικά από τις γλώσσες: Αραβικά, Τούρκικα, Εβραϊκά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του τμήματος. 

Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα. 

Μεταπτυχιακά Προγράμματα που προσφέρει το τμήμα (*):

 • Αρχαιολογία Ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.) 
 • Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.)
 • Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.)
 • Πολιτικές Οικονομικές & Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.)


(*) "Έδρα": Το τμήμα είναι η έδρα του μεταπτυχιακού προγράμματος, "Συμμετέχει": Το τμήμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, "Μ.Δ.Ε.": Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, "Δ.Δ.": Διδακτορικό Δίπλωμα. 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων: 

Οι πτυχιούχοι του τμήματος παρακολουθούν σπουδές τόσο γενικής όσο και εξειδικευμένης παιδείας, οι οποίες συνδέονται με ένα μεγάλο φάσμα επαγγελματικών επιλογών. 

Σημειώνεται ότι οι απόφοιτοι της κάθε κατεύθυνσης του τμήματος αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό από τους αποφοίτους των συναφών τμημάτων. Για παράδειγμα οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Αρχαιολογίας από τους αποφοίτους των τμημάτων Ιστορίας - Αρχαιολογίας, οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Γλωσσολογίας από τους αποφοίτους των τμημάτων Φιλολογίας, οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων από τους αποφοίτους των Τμημάτων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ.λπ. 

Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να απασχοληθούν:

 • Σε ινστιτούτα μελετών και σε οργανισμούς που ασχολούνται με την ιστορική έρευνα (βιβλιοθήκες, αρχεία κτλ.).
 • Σε εταιρίες δημοσκοπήσεων και μελέτης πολιτικών φαινομένων.
 • Στα υπουργεία Εμπορίου, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τύπου, Πολιτισμού κτλ.
 • Στα υπουργεία Εξωτερικών. Ειδικότερα μπορούν να εργαστούν στο Διπλωματικό Σώμα (ύστερα από επιτυχή εισαγωγή τους στη Διπλωματική Ακαδημία).
 • Σε διεθνείς Οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΥΝΕΣΚΟ, ΟΗΕ, ΟΠΕΚ, FAO, WHO κτλ.).
 • Σε Τράπεζες, Πολυεθνικές Εμπορικές και Τεχνικές Επιχειρήσεις και σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται οικονομικά στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.
 • Σε Ιδιωτικά Μουσεία και Ιδρύματα Πολιτισμού.
 • Σε Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές.
 • Σε Ινστιτούτα Γλωσσολογίας και Επεξεργασίας Λόγου.


Επιστημονικοί Φορείς - Επαγγελματικές Οργανώσεις:


Δικτυακός τόπος Τμήματος: Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 1040

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης