keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
» πως να αποστιθησεις ποιο εύκολα;
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty20.10.18 20:07 από evelyntzika

» Grammar Nazi
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty20.10.18 19:59 από evelyntzika

» Οι δυσκολίες μιας μελλοντικής υποψήφιας
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty09.09.18 12:07 από Andriana P.

» Μετεγγραφές
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty03.09.18 2:10 από Oz

» Βάσεις 2018
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty12.08.18 15:34 από Spyros

» ΕΚΘΕΣΗ ΓΠ 2018
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty08.06.18 13:24 από john_pane

» ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty04.06.18 21:17 από john_pane

» Κούραση
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty20.05.18 11:28 από john_pane

» 10% πανελληνιες
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty03.05.18 0:25 από kostas123

» Τουριστικά
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty20.04.18 1:11 από Chalmoukaki

» Σε ποια σχολή θέλετε να περάσετε;
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty20.04.18 1:10 από Chalmoukaki

» ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΉΜΑΤΑ
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty20.04.18 1:09 από Chalmoukaki

» Θεωρητική 2018
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty15.04.18 11:15 από annamikaelson13

» Είμαι τρελαμενος
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty12.04.18 20:06 από john_pane

» Σειρές
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty12.04.18 20:03 από φενια

» 2o Android APP διαθέσιμο! | ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty02.04.18 17:29 από Chulee

» İatrikh
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty30.03.18 3:20 από Θείος Μπολζάνος

» μαθηματικά 2ου πεδίου
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty28.03.18 0:20 από Ioannakar

» σχολες
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty16.03.18 19:34 από Maria_pap

» πληροφορίες για την θεωρητική
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2) Empty10.03.18 12:52 από ele99

Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα
Κανένας

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτες







Thema Aplo Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας (2)

Δημοσίευση από Γκουρού 02.02.17 23:52

Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα τμήματα:

  • Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειου Πανεπιστημίου με έδρα την Αθήνα και είναι ενταγμένο στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου. Έτος Ίδρυσης 2004. Κωδ. Μηχανογραφικού: 165
  • Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας, Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και είναι ενταγμένο στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Έτος Ίδρυσης 1988. Κωδ. Μηχανογραφικού: 167


Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών:

Σκοπός του Τμήματος του Πάντειου Πανεπιστημίου είναι η ανάπτυξη των σπουδών Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα θεωρίας, μεθοδολογίας, εθνογραφίας και διαπολιτισμικής σύγκρισης με δυτικές και άλλες κοινωνίες. Επιμέρους στόχοι του τμήματος είναι:

  • Η μελέτη και ανάλυση των κοινωνικών δομών και τάσεων μετασχηματισμού της κοινωνίας, η ιστορία των Εθνο-Ανθρωπολογικών θεωριών και η σχέση της με συναφείς επιστήμες. Ειδικότερα το αντικείμενο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας αναφέρεται στην καταγραφή και ερμηνεία φαινομένων ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας των κοινωνιών εθνολογικού ενδιαφέροντος, των αίτια της διαφορετικότητας και του τρόπου με τον οποίο οι πολιτισμοί εδραιώνουν τις όποιες επιλογές τους, των συστημάτων, θεσμών, αξιών, νόμων και πολιτιστικών στοιχείων (θρησκεία, λατρεία, οικογένεια, σεξουαλικότητα, έγκλημα και τιμωρία κτλ.), των χαρακτηριστικών των κοινωνιών με διαπολιτισμικά προβλήματα κλπ.
  • Η παροχή στους φοιτητές με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημονική μεθοδολογία που απαιτούνται για την έρευνα και τη μελέτη της κοινωνίας και του πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών θεσμών, στη διερεύνηση των συμβολικών και γλωσσικών αναπαραστάσεων, στην ανάλυση της κοινωνικής κατασκευής του φύλου, στην εξέταση της δομής των συγγενικών συστημάτων, στην ερμηνεία των διαδικασιών κατασκευής πολιτισμικών ταυτοτήτων και συγκρότησης εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, στην ανάλυση των εκπαιδευτικών μηχανισμών, των μεταναστευτικών κινήσεων και των δομών υγείας. 
  • Η ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και η ενίσχυση επιστημονικών ανταλλαγών με δυτικές αλλά και άλλες κοινωνίες, και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των όμορων ισλαμικών κοινωνιών.


Το τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου εστιάζει στη μελέτη των κοινωνικών, ιστορικών και πολιτισμικών όψεων της ανθρώπινης δράσης, στη γνωστική προσέγγιση και μελέτη άλλων κοινωνιών και στη σε βάθος διερεύνηση των όψεων που συνθέτουν τα κοινωνικά φαινόμενα. 

Η διδασκαλία επικεντρώνεται στην παροχή ολοκληρωμένων σπουδών στους τομείς της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της Ιστορίας. Στο Τμήμα υπάρχει συστηματικό ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του διαλόγου ανάμεσα στα δύο αυτά γνωστικά αντικείμενα και την προσέγγιση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η οικογένεια, το φύλο και οι συγγενικές σχέσεις, η μετανάστευση, οι μειονότητες και οι εθνοτικές ταυτότητες, κ.ά. τόσο από ανθρωπολογική όσο και από ιστορική σκοπιά. 

Οργάνωση Σπουδών:

  • Τμήμα Πάντειου Πανεπιστημίου (Κοινωνικής Ανθρωπολογίας)
    Κύκλοι προσφερόμενων σπουδών: 
    1. Ανθρωπολογία της Ελλάδας και των Όμορων Κοινωνιών (Ευρώπη, Μεσόγειος, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή). 
    2. Ανθρωπολογία της Υγείας και Βιοπολιτική (φύλο, συγγένεια, υγεία, νέες τεχνολογίες, σώμα, ηλικίες, παρέκκλιση, διατροφή). 
    3. Διαπολιτισμικότητα και Πολιτικές του Πολιτισμού (εκπαίδευση, μετανάστευση, τουρισμός, χώρος και περιβάλλον, υλικός πολιτισμός, μουσεία, οπτική ανθρωπολογία, εθνομουσικολογία, ανθρωπολογία και αρχαιολογία). 
    4. Μεθοδολογία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. 
    5. Παγκοσμιοποίηση: Κοινωνικές και Οικονομικές Όψεις. 
    Εργαστήρια: 1. Οπτικής Ανθρωπολογίας, 2. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. 
  • Τμήμα Πανεπιστημίου Αιγαίου (Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας).
    Κύκλοι μαθημάτων: 1. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, 2. Ιστορικών Σπουδών. 
    Εργαστήρια: 1. Εθνογραφίας, 2. Ιστορίας, 3. Οικογένειας και Συγγένειας.


Ενδεικτικά Μαθήματα: Κοινωνική Ανθρωπολογία, Γνωστική Ανθρωπολογία, Ελληνική Εθνογραφία, Εθνογραφία Μη-Δυτικών Κοινωνιών, Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Μετανάστευσης, Ανθρωπολογικές Θεωρίες του Εθνικισμού και Εθνοτισμού, Ανθρωπολογία (της Συγγένειας, της Επιστήμης, της Θρησκείας, της Μουσικής), Ιστορία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ανθρωπολογική Θεωρία, Οικονομική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία και Κοινωνικός Μετασχηματισμός, Κράτος και Κοινωνία στην Ελλάδα το 19ο αιώνα, Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου, Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία, Αρχές Πολιτικής Οικονομίας κ.ά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στους δικτυακούς τόπους των τμημάτων. 

Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα. 

Μεταπτυχιακά Προγράμματα που προσφέρουν τα τμήματα (*): 

Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πάντειου Πανεπιστημίου

  • Κοινωνική & Πολιτισμική Ανθρωπολογία (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.)


Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

  • Kοινωνική & Ιστορική Aνθρωπολογία με κατευθύνσεις: 1. Ανθρωπολογική κατεύθυνση, 2. Ιστορική κατεύθυνση (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.).
  • Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.)
  • Σχεδιασμός, Διοίκηση & Πολιτική του Τουρισμού με κατευθύνσεις: 1. Στρατηγική Τουριστικής Ανάπτυξης, 2. Διοίκηση Φιλοξενίας (Hospitality) (Συμμετέχει, Διατμηματικό. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.).


(*) "Έδρα": Το τμήμα είναι η έδρα του μεταπτυχιακού προγράμματος, "Συμμετέχει": Το τμήμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, "Μ.Δ.Ε.": Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, "Δ.Δ.": Διδακτορικό Δίπλωμα. 

Επαγγελματικές δυνατότητες: 

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ορίζονται με βάση το Π.Δ. 405/1995 το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 228/Α/1995. 

Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, οι απόφοιτοι των τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν στην έρευνα και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε μουσεία, στους ευρύτερους χώρους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της κοινωνικής ιατρικής και της επιδημιολογίας, της ψυχολογίας, της πολεοδομίας και του προγραμματισμού. Επίσης μπορούν να βρουν απασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, καθώς και σε τομείς, όπως της διαφήμισης, των δημοσκοπήσεων και ερευνών αγοράς, αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Σε αρκετά από αυτά τα επαγγέλματα η απαραίτητη επαγγελματική εκπαίδευση προσφέρεται στον ίδιο τον χώρο απασχόλησης, υπό τη μορφή μιας επιπλέον εξειδίκευσης στην ευρύτερη διαπολιτισμική παιδεία που διαθέτει ο πτυχιούχος. Πάντως η υψηλή ποιότητα σπουδών δίνει σημαντικά εφόδια στους αποφοίτους για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην κατεύθυνση αυτή ο πτυχιούχος των τμημάτων μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις του προκειμένου να προχωρήσει στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος Masters, ή και διδακτορικού διπλώματος. Σε αυτή την περίπτωση οι δυνατότητες απασχόλησης στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης αυξάνονται σημαντικά. 

Σημειώνεται ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων φέρουν τον τίτλο του Κοινωνιολόγου. Εάν όμως μετεγγραφούν στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας που αντιστοιχίζεται, κατοχυρώνουν τον επαγγελματικό τίτλο του φιλολόγου. 

Ειδικότερα, οι απόφοιτοι των τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν:

  • Ως καθηγητές Κοινωνιολόγοι (ΠΕ10) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εφόσον διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Πιστοποίηση Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας.
  • Ως Καθηγητές σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών κτλ. 
  • Σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα κ.ά. 
  • Σε Μουσεία.
  • Σε φορείς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την κοινωνική ιατρική και επιδημιολογία, την πολεοδομία και τον προγραμματισμό, κλπ. 
  • Σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου με αρμοδιότητες σε θέματα κοινωνικής προστασίας και παρέμβασης (π.χ. Νοσοκομεία, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κτλ.).
  • Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
  • Σε εταιρίες διαφήμισης, δημοσκοπήσεων και έρευνας της αγοράς.


Σε αρκετά από αυτά τα επαγγέλματα η απαραίτητη επαγγελματική εκπαίδευση προσφέρεται στον ίδιο τον χώρο απασχόλησης, υπό τη μορφή μιας επιπλέον εξειδίκευσης στην ευρύτερη διαπολιτισμική παιδεία που διαθέτει ο πτυχιούχος.

Περιγραφή Επαγγελμάτων Κλάδου:

Κοινωνιολόγος: Υπηρετεί μια συνθετική επιστήμη που καταγράφει, συστηματοποιεί και αναλύει κριτικά και με θετική μεθοδολογία τα κοινωνικά φαινόμενα και την ανθρώπινη συμπεριφορά, αναζητώντας τα αίτια της μορφής και της εξέλιξής τους. Το επάγγελμα του κοινωνιολόγου περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο και τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ανάλογα με τον χώρο εργασίας του, ο κοινωνιολόγος επιστρατεύει τις θεωρητικές γνώσεις και την ερευνητική εμπειρία του για να κατανοήσει τα συλλογικά φαινόμενα, να αναλύσει τα κοινωνικά προβλήματα και να καταθέσει προτάσεις για την ορθολογική και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Στις εφαρμοσμένες μορφές του το επάγγελμα του κοινωνιολόγου περιστρέφεται γύρω από τις σύγχρονες, καθημερινές, συλλογικές ανάγκες των πολιτών προσπαθώντας να βοηθήσει στην αμεσότερη ικανοποίησή τους. 

Ιστορικός: Μελετάει διαχρονικά όλα τα σημαντικά γεγονότα και προσπαθεί να ερμηνεύσει το ρόλο και τη συμβολή τους στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου και των κοινωνιών που δημιουργεί. Ο ιστορικός έχει ως σκοπό να καταγράφει, να περιγράφει, να ερμηνεύει τα ιστορικά γεγονότα και να ανακαλύπτει τους ιστορικούς δεσμούς που αναδεικνύονται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος. 

Επιστημονικοί Φορείς - Επαγγελματικές Οργανώσεις:


Δικτυακοί τόποι Τμημάτων:
Administrator
Γκουρού
Γκουρού
Points : 1040

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης