keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Κινηματογράφου (II, III, IV, V)

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 02.02.17 23:53

Το τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι ενταγμένο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπ. Έτος Ίδρυσης 2004. Κωδ. Μηχανογραφικού: 163 

Στo τμήμα υπάρχει πρόσβαση από τα Επιστημονικά Πεδία Ι, II, III, IV και V. 

Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Το τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στοχεύει στο να παρέχει στους φοιτητές:

  • Θεωρητική κατάρτιση, ιστορική και επιστημονική μελέτη και πρακτική εξάσκηση για την τέχνη του κινηματογράφου.
  • Τα απαραίτητα εφόδια για την άρτια καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους κατάρτιση, ώστε να καλλιεργείται και να προάγεται η τέχνη του κινηματογράφου σε συνάφεια με τις καλές τέχνες, να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό επίπεδο του κινηματογραφικού επαγγέλματος και να επιτευχθεί συμβολή στην αισθητική αγωγή του κοινού.
  • Γνώσεις για απασχόληση σε αντικείμενα συγγενή με τον κινηματογράφο όπως είναι η τηλεόραση και γενικότερα τα οπτικοακουστικά μέσα επικοινωνίας.


Οργάνωση Σπουδών:

  • Κατευθύνσεις (5ο εξάμηνο): 1. Σκηνοθεσία, 2. Σενάριο, 3. Παραγωγή, 4. Διεύθυνση Φωτογραφίας, 5. Μοντάζ, 6. Σκηνογραφία - Ενδυματολογία, 7. Ήχος & Μουσική, 8. Θεωρία-Ιστορία Κινηματογράφου.Ενδεικτικά Μαθήματα: Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μοντάζ (Βασικές αρχές μοντάζ, Εισαγωγή στα οπτικά εφέ, Η «αυθεντική φωνή» στο μοντάζ), Ιστορία Κινηματογράφου (Παγκόσμιος, Ελληνικός, Νέος και σύγχρονος ελληνικός, Το κινηματογραφικό είδος), Ιστορία & Κινηματογράφος, Ιστορία & Θεωρία Τηλεόρασης, Θεωρία Κινηματογράφου, Ιστορία Τέχνης, Πληροφορική, Ήχος & Μουσική στον Κινηματογράφο, Τεχνικές Ηχοληψίας, Παραγωγή, Διεύθυνση Παραγωγής, Οργάνωση Παραγωγής, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Υποκριτική, Θέματα Παιδαγωγικής, Έκφραση & Επικοινωνία, Κινηματογράφος & Αρχιτεκτονική, Φιλοσοφία & Κινηματογράφος, Τεχνικές Φωτισμού και Λήψης, Φωτογραφία, Καλλιτεχνική Στατική Φωτογραφία, Διεύθυνση Φωτογραφίας (Χρήση μηχανών λήψης, Ζητήματα φωτισμού), Ντοκιμαντέρ κ.ά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του τμήματος. 

Διάρκεια φοίτησης: 10 εξάμηνα (απαιτείται εκπόνηση διπλωματικής εργασίας). 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων: 

Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν:

  • Στους κλάδους του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της διαφήμισης και της παραγωγής video clips ως: Σκηνοθέτες, Σεναριογράφοι, Μοντέρ, Σκρίπτ, Διευθυντές Παραγωγής, Εικονολήπτες (Οπερατέρ), Κάμεραμεν, Διευθυντές Φωτογραφίας, Φωτογράφοι, Φωτιστές, Τεχνικοί Εργαστηρίου, Ενδυματολόγοι και σε άλλες συναφείς ειδικότητες.
  • Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως κριτικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης.
  • Καθηγητές σε σχολές κινηματογράφου.
  • Στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε κινηματογραφικά τμήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων.
  • Σε εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών.
  • Στη βασική και στη μέση εκπαίδευση για τη διδασκαλία του κινηματογράφου.


Περιγραφή Επαγγελμάτων Κινηματογραφικού Κλάδου:

Σκηνοθέτης: Αναλαμβάνει το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης ή τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας ή τηλεοπτικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης είναι ο κύριος υπεύθυνος για τον τρόπο προσέγγισης και απόδοσης του έργου, για την επιλογή των ηθοποιών και την ανάθεση των ρόλων και για το ύφος της ερμηνείας που θα ακολουθήσουν. 

Σεναριογράφος: Συγγράφει ή διασκευάζει την υπόθεση ενός θεατρικού, κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού έργου, περιγράφοντας όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της δράσης. Στόχος του σεναριογράφου είναι να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο την εξέλιξη μιας ιστορίας που προορίζεται να αποτελέσει τον κορμό ενός θεατρικού έργου ή μιας κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας. 

Σκηνογράφος: Επιμελείται τον σκηνικό διάκοσμο μιας θεατρικής παράστασης, ενός κινηματογραφικού έργου ή μιας τηλεοπτικής σειράς. Ειδικότερα, ο σκηνογράφος αρχικά μελετά το έργο, προσπαθώντας να συλλάβει την προβληματική του συγγραφέα ή του σεναριογράφου. Συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη για να κατανοήσει την άποψη, με την οποία προσεγγίζει το συγκεκριμένο έργο. Στη συνέχεια, σχεδιάζει το ντεκόρ σε ένα πλατό ή μια θεατρική σκηνή, λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα, τις φόρμες, την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του χώρου και τη λειτουργικότητα των αντικειμένων. Επιλέγει, υπολογίζει και παραγγέλνει τα υλικά που απαιτούνται. Τέλος, παρακολουθεί την κατασκευή του σκηνικού διάκοσμου και επιβλέπει την εγκατάστασή του, ελέγχοντας την ποιότητα των εργασιών μέχρι τις τελευταίες λεπτομέρειες. 

Ειδικός συναρμολόγησης εικόνας (μοντέρ): Ασχολείται με την τοποθέτηση σε σειρά, που αποσκοπεί σε συγκεκριμένη χωροχρονική ακολουθία, εικόνων και ήχων που έχουν ληφθεί με κάμερα, έτσι ώστε να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους. 

Ηχολήπτης: Ασχολείται με τη ρύθμιση της έντασης και την εξασφάλιση της ποιότητας του ήχου. Ειδικότερα, ο ηχολήπτης εργάζεται στην κονσόλα του ήχου, από την οποία ρυθμίζει τον ήχο για κάθε μουσικό όργανο ή μηχάνημα. Συγκεκριμένα, δυναμώνει ή χαμηλώνει την ένταση του ήχου, ώστε να ακούγεται σωστά ο ήχος από τα μεγάφωνα σε συναυλίες, θεατρικές ή χορευτικές εκδηλώσεις και κέντρα διασκέδασης ή ακόμα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. 

Επιστημονικοί Φορείς - Επαγγελματικές Οργανώσεις:


Δικτυακός τόπος Τμήματος: Κινηματογράφου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 1040

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης