keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Θεατρικών Σπουδών (3, ΙV)

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 03.02.17 21:28

Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα τμήματα ''Θεατρικών Σπουδών'' των Πανεπιστημίων:

 • Αθηνών και είναι ενταγμένο στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπ. Κωδ. Μηχανογραφικού: 146.
 • Πατρών και είναι ενταγμένο στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπ. Έτος Ίδρυσης 1992. Κωδ. Μηχανογραφικού: 169.
 • Πελοπονήσσου με έδρα το Ναύπλιο και είναι ενταγμένο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπ. Έτος Ίδρυσης 2003. Κωδ. Μηχανογραφικού: 362.


Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2744/Β/31-8-16 (αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία) τα τμήματα εντάσσονται και στο Επ. Πεδίο ΙV. Άρα στα τμήματα υπάρχει πρόσβαση από τα Επιστημονικά Πεδία Ι και ΙV.

Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Το περιεχόμενο σπουδών των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών κινείται στην κατεύθυνση της καλλιέργειας και της προαγωγής της γνώσης της τέχνης και της επιστήμης της θεατρολογίας, ο συνδυασμός δηλαδή της πρακτικής του θεάτρου με τη θεωρητική σκέψη, τη φιλολογική ανάλυση και την επιστημονική μεθοδολογία. Παράλληλα, προσφέρεται στους φοιτητές η δυνατότητα ουσιαστικής επαφής με τη θεατρική πράξη. 

Σκοπός των τμημάτων αυτών είναι να παρέχουν στους φοιτητές θεωρητική κατάρτιση για τη σπουδή της ιστορίας του θεάτρου και γενικότερα για την ανάλυση και επιστημονική μελέτη της παραγωγής, της θεατρικής παράστασης και του θεατρικού φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα τα τμήματα Θεατρικών Σπουδών στοχεύουν να παράσχουν στους φοιτητές τους:

 • Τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
 • Γνώσεις για τον τρόπο συσχέτισης της καλλιτεχνικής έκφρασης και της κοινωνίας, είτε στο σύνολό της είτε σε σχέση με ειδικές κατηγορίες κοινού.
 • Βασικές πρακτικές δεξιότητες και τεχνικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στη διαδικασία δημιουργίας και υποστήριξης του σύνθετου γεγονότος που είναι η σκηνική έκφραση.


Επιπλέον στόχοι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών είναι:

 • Η μελέτη της ιστορίας του ευρωπαϊκού θεάτρου από την αρχαιότητα έως σήμερα, και ιδίως του ελληνικού θεάτρου: αρχαίου, νεότερου και σύγχρονου, καθώς και η θεατρολογική ανάλυση δραματικών κειμένων από την ευρωπαϊκή και την ελληνική δραματουργία.
 • Η μελέτη των τρόπων ανάλυσης των κειμένων και μεταφοράς τους στη θεατρική, χορευτική και μουσική σκηνή.
 • Η συμβολή στην ανάπτυξη της θεατρικής αγωγής και αντίληψης του λαού και στη συνειδητοποίηση για το ρόλο και τη σημασία του θεάτρου στη ζωή.
 • Η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης της τέχνης και της επιστήμης της Θεατρολογίας, ο συνδυασμός δηλαδή της πρακτικής του θεάτρου με τη θεωρητική σκέψη, τη φιλολογική ανάλυση και την επιστημονική μεθοδολογία.


Οργάνωση Σπουδών:

 • Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα κύρια αντικείμενα του τμήματος είναι τρία: η ιστορία του θεάτρου, η θεωρία του θεάτρου και η ανάλυση της παραγωγής της θεατρικής παράστασης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ιστορία του ευρωπαϊκού θεάτρου από την αρχαιότητα έως σήμερα ιδίως του ελληνικού αρχαίου, νεότερου και σύγχρονου.
 • Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών. Το Τμήμα είναι θεωρητικού προσανατολισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στη σπουδή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Για την απόκτηση του πτυχίου είναι απαραίτητη η επιτυχής παρακολούθηση μίας ξένης γλώσσας (από τις προσφερόμενες στο Πανεπιστήμιο) ή, τουλάχιστον, η πιστοποίηση της επάρκειας στη συγκεκριμένη γλώσσα από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών.
 • Τμήμα Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  Κατευθύνσεις (άτυπες): 1. Θεατρολογίας, 2. Παραστατικών Τεχνών. 
  Εργαστήρια: Οπτικοακουστικών Μέσων και Ψηφιοποίησης, 2. Σκηνογραφίας/Ενδυματολογίας


Ενδεικτικά μαθήματα: Θέατρο (Αρχαίο, Νεότερο, Σύγχρονο, Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο), Θεατρολογία, Υποκριτική, Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ιστορία της Τέχνης, Λογοτεχνία, Ιστορία του Χορού, Χορός, Χορογραφία κ.ά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στους δικτυακούς τόπους των τμημάτων. 

Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα. 

Μεταπτυχιακά Προγράμματα που προσφέρουν τα τμήματα (*): 

Πανεπιστημίου Πατρών:

 • Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.)


Πανεπιστημίου Αθηνών:

 • Παγκόσμιο Θέατρο: Πράξη - Δραματουργία - Θεωρία (Έδρα, Διατμηματικό / Διαπανεπιστημιακό. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.) (ΦΕΚ 3/Β/07-01-2008)


Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

 • Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση(Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.)


(*) "Έδρα": Το τμήμα είναι η έδρα του μεταπτυχιακού προγράμματος, "Συμμετέχει": Το τμήμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, "Μ.Δ.Ε.": Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, "Δ.Δ.": Διδακτορικό Δίπλωμα. 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων:

 • Σε φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (υπουργεία, νομαρχιακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις, κρατικούς θεατρικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, ιδρύματα με πολιτισμική δράση) και στον ευρύτερο θεατρικό χώρο, δημόσιο και ιδιωτικό, καλλιτεχνικό και διοικητικό.
 • Σε ιδιωτικά θέατρα.
 • Υπεύθυνοι για θεατρικά και καλλιτεχνικά προγράμματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση).
 • Θεατρολόγοι, κριτικοί και θεωρητικοί της τέχνης στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε εκδοτικούς οίκους.
 • Καθηγητές σε δραματικές σχολές, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα θεατρικών σπουδών και σε άλλες δραστηριότητες θεατρικής αγωγής στον ιδιωτικό τομέα (θεραπευτικά κέντρα απεξάρτησης, κλπ).
 • Θεατρικοί εμψυχωτές θεατρικής αγωγής, θεατρικών παιχνιδιών και δραματοποίησης σε κέντρα νεότητας και πολιτισμού.
 • Ως υπεύθυνοι σχολικών εκδηλώσεων.
 • Ως υπεύθυνοι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικοί σύμβουλοι.
 • Ως εμψυχωτές και επιμορφωτές στην α/βάθμια, β/βάθμια και μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 
 • Ως ειδικοί θεατρολογικών εργασιών (εισηγητές δραματολογίων, επιμελητές θεατρικών προγραμμάτων, ανάγνωση και κριτική θεατρικών προγραμμάτων).
 • Στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ως επιστημονικοί σύμβουλοι και υπεύθυνοι για θεατρικές εκπομπές.
 • Εφόσον σπουδάσουν σε δραματική σχολή, μπορούν να σταδιοδρομήσουν στο θέατρο ως σκηνοθέτες ή ηθοποιοί. Οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης "Δραματικής Τέχνης" του τμήματος Θεάτρου, Θεσσαλονίκης, όπου προσφέρονται μαθήματα υποκριτικής μπορούν να εργαστούν ως ηθοποιοί.
 • Καθηγητές (ΠΕ32) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Σύμφωνα με τους πίνακες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι απόφοιτοι μιας ομάδας σχολών εντάσσονται στον Προσωρινό Αξιολογικό Πίνακα που αφορά στην πρόσληψη προσωρινών ωρομίσθιων εξειδικευμένων στους τομείς Θεάτρου - Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού για Καλλιτεχνικά Σχολεία. Οι απόφοιτοι των τμημάτων καλούνται να διδάξουν δύο μαθήματα: α) Θέατρο και β) Χορό. 
Θέατρο (μόνο δραματολογία) διδάσκουν οι απόφοιτοι των τμημάτων των Πανεπιστημίων Αθήνας και Πάτρας. 
Επίσης Θέατρο διδάσκουν οι απόφοιτοι των Ανώτερων Δραματικών Σχολών, της Σχολής Κινηματογράφου και απόφοιτοι του εξωτερικού από σχολές αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). 
Χορό διδάσκουν οι απόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, Ανώτερων σχολών αναγνωρισμένων από το κράτος, Σχολών του εξωτερικού. Π.χ. Royal College of Ballet (Αγγλία) και απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. για το μάθημα Κίνηση-Χορός. 

Περιγραφή Επαγγελμάτων Κλάδου:

Θεατρολόγος: Διερευνά και αναλύει τη δομή και την ιστορία του θεάτρου. Με την ιδιότητα του κριτικού θεάτρου παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις, διαβάζει θεατρικά έργα, σχηματίζει κριτική άποψη αναλύοντας τα βασικά στοιχεία των θεατρικών έργων και παραστάσεων, όπως το θέμα, τη σκηνοθεσία, την υποκριτική, την έκφραση, τη μουσική, τα σκηνικά, τις χορογραφίες και εκθέτει την κριτική του, είτε γραπτά σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες είτε προφορικά σε σχετικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. 

Κριτικός Τέχνης: Εξετάζει αναλυτικά και παρουσιάζει στον κόσμο τις πτυχές ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ποιήματος, κινηματογραφικού έργου, μουσικής σύνθεσης, θεατρικής παράστασης ή τηλεοπτικής παραγωγής. Για να πετύχει τον στόχο του ο κριτικός ενημερώνεται ανάλογα με τον τομέα ενδιαφέροντος του και παρακολουθεί ταινίες, πηγαίνει στο θέατρο, διαβάζει βιβλία, παρακολουθεί ενημερωτικές εκπομπές και εντοπίζει, συγκεντρώνει και ερευνά το πληροφοριακό υλικό για την πολύπλευρη εξέταση του θέματος του, τόσο από τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία υπηρεσιών, οργανισμών, μουσείων, όσο και με προσωπικές συνεντεύξεις. Επιπλέον, συντάσσει σε μορφή άρθρου-κειμένου την άποψή του και αν δουλεύει σε κάποιο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παραδίδει το κείμενο στον συντάκτη-εκδότη για έγκριση και δημοσίευση. 

Επιστημονικοί Φορείς - Επαγγελματικές Οργανώσεις:


Δικτυακοί τόποι Τμημάτων:
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 1040

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης