keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, *)

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 28.10.17 20:01

Το τμήμα ανήκει στο ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα και είναι ενταγμένο στη Σχολή Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ. Έτος Ίδρυσης 2000. Κωδ. Μηχανογραφικού: 696 

Στο τμήμα υπάρχει πρόσβαση από τα Επιστημονικά Πεδία Ι, II, III και ΙV.

(*) Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το τμήμα αυτό, όποιος δεν έχει κατακτημένο ήδη ένα καλό επίπεδο μουσικής δεξιοτεχνίας σε κάποιο από τα Ελληνικά λαϊκά παραδοσιακά όργανα. 

Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Σκοπός του τμήματος είναι να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στον τομέα μελέτης του λαϊκού μουσικού πολιτισμού και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. 

Το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής προτείνει μια μουσικολογική εκπαίδευση εστιασμένη στην ελληνική μουσική παράδοση, όπου σημαντικό μέρος επιφυλάσσεται στην πρακτική οργανοχρησίας. Συγχρόνως, επιχειρεί μια καθολική θεώρηση του μουσικού φαινομένου στον χώρο και τον χρόνο, ως τμήμα συνολικής κοινωνικής λειτουργίας. Η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο τμήμα ενσωματώνει τόσο εργαστήρια μουσικής πρακτικής όσο και οργανοποιίας. 


Οργάνωση Σπουδών:
Εργαστήρια: 1. Οργανοποιίας, 2. Έντυπης & Ψηφιακής Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής


Ενδεικτικά Μαθήματα: Μουσική Θεωρία και Ρυθμολογία, Μουσική Δεξιότητα, Εφαρμογές της Ακουστικής και Οργανοποιία, Τεχνικές Ηχοληψίας & Ηχογράφησης, Θεωρία της Λαϊκής Μουσικής, Κατασκευή και Συντήρηση Λαϊκών Οργάνων, Οργανολογία, Ιστορία και Πολιτισμός, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Αρμονία της Λαϊκής Μουσικής, Μουσικά Σύνολα, Λόγια Δυτική Μουσική, Λόγια Μουσική της Ανατολής, Λόγιοι Έλληνες Συνθέτες, Εθνογραφικό Φιλμ, Κοινωνιολογία, Ενορχήστρωση, Εθνολογία-Μουσικοί Πολιτισμοί, Εθνοχορολογία - Χορός, Μουσική Παραγωγή, Μεθοδολογία της Έρευνας, Μουσική Παιδαγωγική, Αισθητική της Λαϊκής Μουσικής, Μουσική Πληροφορική- Πολυμέσα κ.ά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του τμήματος. 

Τα όργανα που διδάσκονται στο τμήμα, τόσο σε επίπεδο μουσικής δεξιότητας όσο και σε επίπεδο οργανολογίας είναι τα παρακάτω: 
Έγχορδα νυκτά Ι: Κιθάρα, Λαούτο, Μαντολίνο, Μπουζούκι.

Έγχορδα νυκτά ΙΙ: Λαούτο πολίτικο, Ούτι, Ταμπουράς - Σαζ, Μπάσο - Κοντραμπάσο.

Έγχορδα τοξωτά: Βιολί, Λύρα (κρητική, ποντιακή, πολίτικη), Τοξωτός ταμπουράς.

Πολύχορδα - πληκτροφόρα: Ακορντεόν, Κανονάκι, Σαντούρι.

Πνευστά: Κλαρίνο, Τρομπέτα, Σαξόφωνο, Νέι, Καβάλ.


Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα (συμπεριλαμβάνεται ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης) και εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. 

Επαγγελματικά δικαιώματα - δυνατότητες αποφοίτων

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής έχουν κατοχυρωθεί με το Π.Δ.141, Άρθρο 3 (ΦΕΚ 119/Α/19-5-2003). Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο πτυχιούχος του Τμήματος διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος. Ειδικότερα: 
α) Διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο "ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική" στα Πολιτιστικά και Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, όπου ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί ήδη ουσιαστική συνιστώσα του διδακτικού προγράμματος. 

β) Διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο "ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική" στα ωδεία και μουσικά εκπαιδευτήρια κάθε είδους, στα οποία λειτουργούν τμήματα εκμάθησης λαϊκών οργάνων και λαϊκής μουσικής. 

γ) Διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο "ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική" σε ειδικά προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο). 

δ) Διδάσκει ελληνικούς χορούς σε τμήματα εκμάθησης χορών κρατικών φορέων ή πολιτιστικών συλλόγων. 

ε) Διδάσκει σε ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια το γνωστικό αντικείμενο "κατασκευή και συντήρηση λαϊκών οργάνων". 

στ) Συμμετέχει σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι. και άλλων ερευνητικών Κέντρων και οργανισμών. 

ζ) Εξασκεί το επάγγελμα του μουσικού (ή του συντηρητή - κατασκευαστή οργάνων) στον τομέα εξειδίκευσής του. 

η) Διερευνά και αξιολογεί τις δυνατότητες προώθησης και προβολής του λαϊκού πολιτισμού και της ελληνικής μουσικής παράδοσης γενικότερα. 

θ) Διατυπώνει, προγραμματίζει και εφαρμόζει πολιτιστικές πολιτικές και διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις με θέμα την ελληνική μουσική. 

ι) Ασκεί εξειδικευμένη εργασία ως στέλεχος εκδοτικών οίκων, δισκογραφικών εταιριών, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και φορέων διαχείρισης πολιτιστικών αγαθών. 

ια) Είναι γνώστης των σύγχρονων εφαρμογών των Η/Υ και των πολυμέσων στον χώρο της μουσικής.


Από το τμήμα δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής σε αντίστοιχα τμήματα.
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 1040

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης