keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 02.02.17 23:33

Το τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο και είναι ενταγμένο στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπ. Έτος Ίδρυσης 1983. Κωδ. Μηχανογραφικού: 138 

Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Σκοποί του τμήματος αυτού, είναι: 

 • Να καλλιεργεί και να προάγει τη φιλοσοφία και τη θεωρητική και μεθοδολογική διάσταση των κοινωνικών επιστημών με την ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα.
 • Να παρέχει στους πτυχιούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ώστε να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες σε μαθήματα φιλοσοφίας, παιδαγωγικής, ψυχολογίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως επίσης και τις ανάγκες σε επίπεδο σχολικής συμβουλευτικής και ψυχοπαιδαγωγικής καθοδήγησης.


Οργάνωση Σπουδών: 

 • Τομείς: 1. Φιλοσοφίας, 2. Θεωρίας και Μεθοδολογίας των Κοινωνικών Επιστημών
 • Κατευθύνσεις (5ο εξάμηνο): 1. Φιλοσοφίας, 2. Κοινωνικών Επιστημών.
 • Εργαστήρια: 1. Διδακτικής Άσκησης, 2. Ψυχολογίας, 3. Κοινωνικής Έρευνας, 4. Φιλοσοφικής Έρευνας και Μετάφρασης, 5. Βιοηθικής.


Ενδεικτικά Μαθήματα: Φιλοσοφία (της Επιστήμης, του Νου, Πολιτική και Κοινωνική, Ηθική κ.ά.), Φιλοσοφία και Λογοτεχνία, Κοινωνιολογία, Ιστορία (Αρχαία, Μεσαιωνική, Βυζαντινή, Νεότερη), Θεωρητική Γλωσσολογία, Φιλολογία (Αρχαία Ελληνική, Λατινική), Επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών, Κοινωνιολογική θεωρία, Μεταφυσική και οντολογία, Γνωσιοθεωρία, Λογική (Κλασική, Συμβολική), Κανονιστική ηθική, Μεταηθική, Προσωκρατικοί, Σοφιστική - Σωκράτης, Φιλοσοφικές σχολές του 4ου αιώνα, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Ελληνιστική φιλοσοφία, Ορθολογισμός, Εμπειρισμός, Διαφωτισμός, Kant, Ιστορία της Εκπαίδευσης, Διδακτική μεθοδολογία, Ψυχολογία, Σχολική Παιδαγωγική κ. ά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπους του τμήματος. 

Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα. 

Μεταπτυχιακά Προγράμματα που προσφέρει το τμήμα (*): 

 • Εκπαιδευτική Θεωρία, Πολιτική και Ιστορία με κατευθύνσεις: 1. Εκπαιδευτική Θεωρία, Ιστορία και Πολιτική, 2. Διδασκαλία και Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.) (Φ.Ε.Κ.1359/Β/9-7-2009)
 • Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες & Κοινωνία με ειδικεύσεις: 1. Αρχαία και Βυζαντινή Φιλοσοφία: Γνώση & Αξίες, 2. Φιλοσοφία & Νεωτερικότητα: Επιστήμη & Κοινωνία (Έδρα, Διατμηματικό / Διαπανεπιστημιακό. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.) (Φ.Ε.Κ. 192/Β/20-2-2003)
 • Βιοηθική (Έδρα, Διατμηματικό. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.) (Φ.Ε.Κ. 1144/Β/9-7-2007)
 • Πολιτισμός & Ανθρώπινη Ανάπτυξη με κατευθύνσεις: 1. Πολιτισμικές Σπουδές, με έμφαση στη νεότητα και την ποιότητα ζωής. 2. Αναπτυξιακή Ψυχολογία, με έμφαση στη νεότητα και την ανάπτυξη κατά την εφηβεία, 3. Επιστήμες της Εκπαίδευσης, με έμφαση στις εκπαιδευτικές πολιτικές και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, 4. Τέχνη και ανθρώπινη δημιουργικότητα στην πολιτισμική διαδικασία. (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.) (ΦΕΚ 1360/Β/1/8/2007)
 • Εγκέφαλος & Νους στις Επιστήμες Εγκεφάλου & Νου (Συμμετέχει, Διατμηματικό / Διαπανεπιστημιακό. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.)
 • Ελληνική Φιλοσοφία - Φιλοσοφία των Επιστημών (Συμμετέχει, Διαπανεπιστημιακό. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.) (ΦΕΚ 2285/Β/11-11-2008)


(*) "Έδρα": Το τμήμα είναι η έδρα του μεταπτυχιακού προγράμματος, "Συμμετέχει": Το τμήμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, "Μ.Δ.Ε.": Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, "Δ.Δ.": Διδακτορικό Δίπλωμα. 

Οι απόφοιτοι, εκτός από τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το τμήμα τους, μπορούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς όπως της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της ιστορίας, της ειδικής αγωγής, των Μ.Μ.Ε., της διαφήμισης κτλ. 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων: 

Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής και έχουν, καταρχήν, τις δυνατότητες απασχόλησης ενός φιλολόγου: 

 • Καθηγητές Φιλόλογοι (ΠΕ02) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δημόσια και Ιδιωτική), χωρίς την υποχρέωση να κατέχουν το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
 • Καθηγητές/Εκπαιδευτές σε διάφορες Σχολές (Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ., Σχολές του Ο.Α.Ε.Δ., Σχολή τουριστικών Επαγγελμάτων, Σχολές Ενόπλων Δυνάμεων, Σχολή Αστυνομίας, Σχολή Νοσηλευτικής κ.ά.).
 • Σε εργασίες με φιλολογικό περιεχόμενο: επιμέλεια βιβλίων, μετάφραση κ.ά.
 • Σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία.
 • Σε Εφημερίδες και περιοδικά.
 • Σε εκδοτικούς οίκους και οργανισμούς (εκδόσεις, επιμέλεια εκδόσεων).
 • Σε Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα.


Επιπλέον, ανάλογα με την κατεύθυνση των σπουδών τους και στο πλαίσιο της διεπιστημονικής τους κατάρτισης (μετά από μεταπτυχιακές σπουδές) μπορούν να εργασθούν: 

 • Ως Σύμβουλοι Αγωγής στα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλους κρατικούς φορείς, καθώς και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Ως Κοινωνιολόγοι
 • Σε Ιδρύματα προστασίας του παιδιού
 • Σε Κέντρα Ερευνών


Περιγραφή Επαγγέλματος Κλάδου:

Φιλόλογος: Μελετάει διαχρονικά τη σπουδή της γλώσσας και τους κανόνες χρήσης της σε συνδυασμό και με άλλες επιστήμες όπως την ιστορία και την τέχνη. Ειδικότερα, ο φιλόλογος ασχολείται με την επιστημονική έρευνα της εξέλιξης ενός λαού και του πολιτισμού του με βάση κυρίως τη γλώσσα και τα γραπτά του μνημεία. Μελετάει όλα εκείνα τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνουν μια γλώσσα και ασχολείται με την κατανόηση της λογοτεχνίας και κάθε άλλης γραπτής εκδήλωσης του ανθρώπου. 

Ο εκπαιδευτικός φιλόλογος ασχολείται με τη διδασκαλία αρχαίων ή σύγχρονων μορφών της γλώσσας, την ανάλυση των κανόνων χρήσης της γλώσσας, τη διδασκαλία και ερμηνεία συγκεκριμένων λογοτεχνικών κειμένων, την εκμάθηση τρόπων προφορικής ή γραπτής γλωσσικής έκφρασης και τη διόρθωση εργασιών των εκπαιδευόμενων. 

Επιστημονικοί Φορείς - Επαγγελματικές Οργανώσεις:


Δικτυακός τόπος Τμήματος: Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 1040

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης