keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΙV, Π)

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 28.10.17 17:35

Σχολή Πλοιάρχων λειτουργεί σε 10 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού:
ΑΕΝ Ύδρας, έτος ίδρυσης 1930.

ΑΕΝ Ασπροπύργου, έτος ίδρυσης 1951.

ΑΕΝ Κύμης, έτος ίδρυσης 1951.

ΑΕΝ Σύρου, έτος ίδρυσης 1961.

ΑΕΝ Κρήτης (έδρα: Χανιά), έτος ίδρυσης 1963.

ΑΕΝ Οινουσών, έτος ίδρυσης 1965.

ΑΕΝ Χίου, έτος ίδρυσης 1965.

ΑΕΝ Ιονίων Νήσων (έδρα: Αργοστόλι), έτος ίδρυσης 1966.

ΑΕΝ Μακεδονίας (έδρα: Ν. Μηχανιώνα), έτος ίδρυσης 1975.

ΑΕΝ Ηπείρου (έδρα: Πρέβεζα), έτος ίδρυσης 1991.


Κωδικός Μηχανογραφικού: 817 

Στη σχολή υπάρχει πρόσβαση από τα Επιστημονικά Πεδία ΙΙ και ΙV.

Σκοπός: Σκοπός της σχολής είναι να εκπαιδεύσει Αξιωματικούς οι οποίοι θα αποτελέσουν στελέχη της Εμπορικής Ναυτιλίας. Προσφέρει σύγχρονες και εξειδικευμένες γνώσεις με το σύστημα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης μεταξύ σχολής και πλοίου. Κατά τη φοίτηση οι Πλοίαρχοι αποκτούν βασικές γνώσεις υποδομής σε Μαθηματικά, Φυσική, Πληροφορική, Μετεωρολογία και Αγγλικά καθώς και σε μαθήματα ειδικότητας όπως: Ναυτιλία, Ναυτικό Δίκαιο, Διεθνείς Συμβάσεις, Επικοινωνίες, Οικονομική Διαχείριση Πλοίου, Φορτώσεις κλπ. 

Η σχολή ανήκει στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Οι Δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού αναβαθμίστηκαν με νομοθετική ρύθμιση το 1998 και μετονομάστηκαν σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού που λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού οι προκαταρκτικές εξετάσεις περιλαμβάνουν μόνο υγειονομική εξέταση. Οι απόφοιτοι των ΑΕΝ αποκτούν τίτλο σπουδών Τρίτης Βαθμίδας Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα το δίπλωμα Αξιωματικού Γ΄ Τάξης, Πλοιάρχου ή Μηχανικού Ε.Ν. 

Οι απόφοιτοι ΑΕΝ μπορούν να εξελιχθούν σε Β΄ Πλοιάρχους ή Μηχανικούς και, στη συνέχεια, σε Α΄ Πλοιάρχους και Μηχανικούς, αφού πραγματοποιήσουν θαλάσσια υπηρεσία και την κατάλληλη επιμόρφωση. Η σταδιοδρομία στη Ναυτιλία δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία. Γύρω από αυτά δραστηριοποιούνται και πολλοί άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπως ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ασφαλίσεις, παρεμφερείς δημόσιοι και ιδιωτικοί Οργανισμοί κ.ά. 

Γενικά, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού παρέχουν σύγχρονη εκπαίδευση στην ναυτιλιακή θεωρία και τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ανοίγοντας προοπτικές για μια λαμπρή σταδιοδρομία στους Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού. Πρωταρχικός στόχος είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός των υποδομών και των λειτουργιών, μέτρα στήριξης και προσέλκυσης και ο γρήγορος χρόνος εξέλιξης των αξιωματικών. Δίνεται προτεραιότητα ώστε το επάγγελμα να είναι ασφαλές, ποιοτικό και προσοδοφόρο, ένα επάγγελμα κύρους, όπως αρμόζει στους πρωταγωνιστές των θαλασσίων μεταφορών του κόσμου. 

Μαθήματα σχολής: Μαθηματικά, Φυσική, Μετεωρολογία, Πληροφορική, Αγγλικά, Ναυτιλία, Ευστάθεια - Φορτώσεις, Επικοινωνίες, Οικονομική Διαχείριση Πλοίου, Στοιχεία Συνταγματικού και Ναυτικού Δικαίου, Ναυτική Τέχνη - Διεθνείς Κανόνες προς Αποφυγή Συγκρούσεως, Radar, Ναυτικά Ηλεκτρονικά Όργανα (Ν.Η.Ο.), Ανθρώπινες Σχέσεις, Ασφάλεια Φυλακής - Σύστημα Ασφαλούς Διαχείρισης, Μεταφορά Φορτίων, Διαμήκης Ευστάθεια - Κοπώσεις, Διεθνείς Κανονισμοί κ.ά. 
Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του τμήματος. 

Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα (συμπεριλαμβάνεται πρακτική άσκηση σε πλοίο διάρκειας 2 εξαμήνων). 

Στην ΑΕΝ Ασπροπύργου η φοίτηση είναι εξωτερική. 
Στην ΑΕΝ Χίου η φοίτηση είναι εσωτερική ή εξωτερική, ανάλογα με την προτίμηση του σπουδαστή. 
Στις υπόλοιπες Ακαδημίες η φοίτηση είναι εσωτερική, αλλά μετά το δεύτερο έτος σπουδών, ο σπουδαστής μπορεί να επιλέξει την εξωτερική φοίτηση. 

Στην εσωτερική φοίτηση παρέχεται στέγη και τροφή δωρεάν. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων επί πλοίου (1ο και 2ο θαλάσσιο ταξίδι διάρκειας 6 μηνών το καθένα) οι σπουδαστές αμείβονται. 

Μεταπτυχιακά: Υπάρχει δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές σε Σχολές του Εσωτερικού και Εξωτερικού σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες στο χώρο της Ναυτιλίας. 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων: 

Οι φοιτητές αποφοιτούν με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου και προκειμένου να φτάσουν στο βαθμό του πλοιάρχου απαιτούνται 84 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας. Στη διάρκεια των μηνών αυτών οι αποφοιτήσαντες παρακολουθούν ειδικά 6μηνα προγράμματα και υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις. Η γνώση τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας είναι προϋπόθεση για την εξάσκηση του επαγγέλματος, ενώ γνώση και δεύτερης γλώσσας θεωρείται σημαντικό προσόν. Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν ως:
Πλοίαρχοι στην Εμπορική Ναυτιλία.

Πλοίαρχοι σκαφών αναψυχής.

Καθηγητές Ειδικότητας (ΠΕ18.23) Ναυτικών Μαθημάτων (Πλοίαρχοι), στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εφόσον διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Πιστοποίηση Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας.

Καθηγητές στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε Ναυτικά Μαθήματα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Μετά από αρκετά χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας σε διοικητικές θέσεις σε ναυτιλιακές εταιρίες.


Περιγραφή Επαγγέλματος: Ο πλοίαρχος είναι ο κυβερνήτης των εμπορικών ή ακτοπλοϊκών σκαφών και ταυτόχρονα ο αντιπρόσωπος του πλοιοκτήτη στο πλοίο. Είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος, του φορτίου και των επιβατών. 

Ειδικότερα, ο πλοίαρχος χαράζει την πορεία του πλοίου και παρακολουθεί την ταχύτητά του με τη βοήθεια ειδικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων ναυσιπλοΐας και χαρτών και κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς για την ομαλή προσέγγιση ή την απομάκρυνση του πλοίου από την προβλήτα του λιμανιού. Επιπλέον, έχει τη γενική ευθύνη για τον ανεφοδιασμό του πλοίου, κρατάει το ημερολόγιο του πλοίου και κάνει τον αναγκαίο προγραμματισμό. Κατευθύνει και οργανώνει την εργασία όλων των μελών του πληρώματος παρακολουθώντας ταυτόχρονα τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Έχει ευθύνη για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε μέλη του πληρώματος ή σε επιβάτες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όταν εργάζεται σε εμπορικό πλοίο, προετοιμάζει το σχέδιο φόρτωσης και εκφόρτωσης του πλοίου, επιβλέπει τις αντίστοιχες διαδικασίες και φροντίζει για την ασφάλεια των εμπορευμάτων. Παράλληλα, κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις λιμενικές αρχές και τους φορτωτές, καθώς και τις διαπραγματεύσεις με τους παραλήπτες του φορτίου που μεταφέρει. 

Στη διάρκεια του ταξιδιού έχει απόλυτη εξουσία όσον αφορά στη διοίκηση αλλά και σε νομικά θέματα. Για παράδειγμα, μπορεί να διατάξει ακόμα και την κράτηση επιβατών που παραβαίνουν το νόμο, να αποφασίσει την απόρριψη εμπορευμάτων ή την εγκατάλειψη του πλοίου σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή του πληρώματος ή των επιβατών. 

Είναι υπεύθυνος για την πληρωμή των μισθών του πληρώματος, καθώς και για τη σύνταξη αναφορών και εκθέσεων που απαιτούνται από τις αρχές ή τη ναυτιλιακή επιχείρηση. Για τη διεκπεραίωση πολλών από αυτά τα καθήκοντά του συνεργάζεται με τους άλλους αξιωματικούς του πλοίου. 

Γενικά, ο πλοίαρχος είναι υπεύθυνος για τη χάραξη της πορείας του πλοίου και τους ελιγμούς προσέγγισης στα λιμάνια. Έχει ευθύνη για την επιλογή και το συντονισμό των αρμοδιοτήτων του πληρώματος, την τήρηση της τάξης, τον έλεγχο καταλληλότητας και την καλή λειτουργία και ασφάλεια του πλοίου. 

Το επάγγελμα του πλοιάρχου απαιτεί υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και κριτική σκέψη. Ο πλοίαρχος πρέπει να είναι τολμηρός, εύστροφος, ανεξάρτητος, να έχει συναισθηματική ωριμότητα και καλή υγεία. Πολύ σημαντικό, εξάλλου, είναι να έχει διοικητικές και οργανωτικές δεξιότητες, αφού είναι απαραίτητο να χειρίζεται πολλά θέματα ταυτόχρονα και να διοικεί ικανοποιητικά το σύνολο του πληρώματος, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, συνήθως είναι ανομοιογενές, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες απομόνωσης που επιβάλλει το θαλάσσιο ταξίδι. Ακόμη, οφείλει να είναι δίκαιος και αμερόληπτος, να διαθέτει ευαισθησία και ενδιαφέρον για τα μέλη του πληρώματος και τις συνθήκες διαβίωσής τους στο πλοίο και να εμπνέει σεβασμό. Το επάγγελμα επιλέγουν, κυρίως, άνθρωποι αυτάρκεις, που αγαπούν τη θάλασσα, τα ταξίδια και αψηφούν τους κινδύνους. 

Σήμερα, τα πλοία είναι αυτοματοποιημένα και για το λόγο αυτό για την ενασχόληση με το επάγγελμα απαιτούνται γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων πολύ εξειδικευμένων ηλεκτρονικών μηχανημάτων. Επίσης, απαραίτητη θεωρείται η γνώση ξένων γλωσσών.
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 1040

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης